26 Ekim 2013 Cumartesi

Dekoratif

Kaliteli Dekoratif elde edebilmek için genelde ham Dekoratif nin belli bir teknolojiye göre işlenmesi gerekir. Ancak bunu her zaman yeterli olmadığı da pratikte karşılaşılan hatalı ve kusurlu Dekoratif lerin incelenmesinden anlaşılmaktadır. Çünkü mamul Dekoratif nin kalitesini hatta yapısını etkileyen faktörler sadece işlentilerde uygulananlara bağlı kalmamaktadır. Özellikle hayvan canlı iken yaşam ortamı ile çevre koşulları, ayrıca karşılaşılan beklenmedik olaylar, Dekoratif kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir .Dekoratif kalitesini etkileyen faktörler şu başlıklar altında verilebilir:


 


a. Hayvanın doğasına bağlı meydana gelen kusur ve hatalar

Dekoratif nin kalınlığı, özgül ağırlığı, kopma dayanımı, uzama yüzdesi, çatlatma mukavemeti, yırtılma dayanımı, su emme yeteneği ve yüzey genişleme kabiliyetidir (Yakalı, 1993:17).

b. Hayvanın yaşadığı dönemde meydana gelen kusur ve hatalar

Bu kusurlar hayvanın doğumundan kesimine kadar geçen yaşam süresince ortaya çıkan ve maalesef ülkemiz ham Dekoratif lerinde en çok gözlenen kusurlardır. Bunlar Dekoratif ler üzerine atılan marka, çürük ve yara izleri, cilt çizik ve yırtıkları, idrar ve pislik yaraları, kesim öncesi yorgunluk izleri ve en önemlisi parazitler ve enfeksiyon hastalık izleridir (Yakalı, 1993:17).


 


c. Kesimde ve konservelemeden önce oluşan kusur ve hatalar

Ham Dekoratif lerde oluşan kalite düşürücü kusurların büyük bir bölümü de kesim sırasında ve daha sonra konserveleme işleminden geçinceye kadar ki zaman periyodunda meydana gelmektedir. Bunlardan çizik, kesik, delik ispire dibi hatalar dikkatsiz kesim ve yüzümden meydana gelmekte ve çok önemli kayıplara neden olmaktadır(Yakalı, 1993:17).


 


d. Konserveleme kusur ve hataları

Ham Dekoratif büyük oranda protein ve diğer organik maddeleri içerdiği için kesim ve yüzümden sonra herhangi bir koruyucu önlem alınmadığı yani konservelenmediği takdirde kısa sürede bozulabilmektedir. Bozulma konservelenme işleminin gereği gibi yapılmadığı hallerde de ortaya çıkabilmektedir. Ülkemiz ham Dekoratif lerinde büyük boyutlara varan bu kusurların en önemlileri, otoliz, tızışma, kızartı, hamlama, tuz yarıkları olmaktadır(Yakalı, 1993:17).


 


3.1.5 Ham Dekoratif lerin Konservelenmesi


Hayvandan yüzülmüş taze bir Dekoratif içerdiği; kertin, kollagen, elastin gibi fibriler proteinler, albumin, globulin gibi globuler proteinler ve ayrıca yağ gibi organik yapıları nedeni ile mikro ve makro organizmalar için ideal bir besin ortamıdır. Önlem alınmadığı taktirde kısa bir sürede bozulabilir.

Yüzülmüş ham Dekoratif lerin pek çok nedenle tabakhanelerde hemen işlemeye alınması çok kez olanaksızdır. Böyle olduğu için kesim ve yüzümden sonra Dekoratif ler bozulmasın diye hemen konserveleme işlemine tabi tutulur. Konserveleme metotları üç ana grupta toplanır.

1- Kurutma: Küçük yapılı kürk Dekoratif lerinin ve küçükbaş hayvan Dekoratif lerinin konservelenmesin de uygulanır.

2- Tuzla konserveleme: Büyük baş hayvan Dekoratif lerinin konservelenmesin de uygulanır.

3- Diğer metotlar: Pikle daha çok büyük baş hayvan Dekoratif leri için uygulanır. Bu yöntemle elde edilen Dekoratif çok iyi konservelenmiş sayılır ve çok iyi fiyatla alıcı bulur.

3.2 Dekoratif nin Üretimi


3.2.1 Dekoratif nin Tabaklanmaya Hazırlanması

Ham Dekoratif ler tartılarına ve kalitelerine göre mamul hale gelebilmesi için bir seri işlemden geçmesi gerekmektedir. Canlı hayvandaki Dekoratif nin fonksiyonları çok yönlüdür. Dekoratif vücudu örter ve korur. Vücudun ısı ve nem bilançosunu düzenler. Dekoratif tabaklayıcısının görevi kolay bozulabilen yani çürüme özelliğine sahip kimyasal maddelerle işleme tabi tutmak sureti ve uygun finisaj teknikleri ile çok çeşitli özelliklere sahip mamul Dekoratif ye dönüştürmektir ( Dekoratif Teknolojisi, 1994:73). Ham Dekoratif , mamul Dekoratif haline gelinceye kadar aşağıda özetlenen temel işlem aşamalarından geçmektedir.

Ham Dekoratif ve postlar sığır, dana, koyun, domuz, keçi, av hayvanları


 


Islatma Yumuşatma İşlemi

Yumuşatma işlemi Dekoratif nin üzerindeki kir pislik,kan ve mikroorganizma gibi yabancı maddeleri Dekoratif den uzaklaştırmaktır

Yumuşatma olarak da bilinen bu işlemde konserve edilmiş Dekoratif ler kaybettiği suyu geri alır. Islatma dolap, pervane veya havuzlarda yapılmaktadır. Kuru Dekoratif lerin ıslatılması salamura Dekoratif lere göre çok daha uzun zamana ihtiyaç gösterir.


 


Kıl Giderme


Kıl gidermede çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Geniş şekilde kullanılan zırnık ve sönmüş kireç karışımıdır. Bu karışım elyafı değerli olan Dekoratif lerde (Koyun Dekoratif leri gibi) Dekoratif nin et tarafına sürülür, 4—6 saat sonra elyaf yolunarak toplanır. Elyafı değerli olmayan Dekoratif lerde (sığır Dekoratif leri gibi) söz konusu karışım daha seyreltik olarak kireçlik işleminde kullanılır, böylece kıl giderme ve kireçlik işlemi birleştirilmiş olur.


 


Kireçleme

Dekoratif malzemenin tabaklanmaya hazırlama işlemine denilmektedir. Yumuşatma işleminden sonra, Dekoratif de epidermisde bulunan kıllar ve alt Dekoratif dokusu (subcutis) halen mevcuttur. Ayrıca Dekoratif de globüller. proteinler ve yağlar bulunmaktadır. Dekoratif bu haliyle tabaklandığı zaman sert ve kırılgan bir Dekoratif elde edilir. Bu nedenle yumuşatmaya başlanmadan önce Dekoratif den bu maddelerin kireçleme işlemi ile atılması gereklidir. (Cinköse 1993:187). Kireçlikte kireç kaymağı, sodyum sülfür, sodyum sutfidrat, kalsiyum sülfat kullanılır.

Kireçlikte sodyum sülfürün büyük önemi vardır. Farklı kalitede Dekoratif ye verildiği zaman değişik konsantrasyonlarda alkali demektir. Dekoratif alkalilerin etkisiyle şişmektedir. Kireçliğin Dekoratif kalitesindeki yeri bilinmekle birlikte şişmede bunda önemli rol oynar ( Öncüler, 1989:17).

Etleme

Kireçlemeden sonra Dekoratif nin et tarafında bulunan et ve yağ gibi bölümler kavelata makinesinde temizlenir. Kavelata makinesi bulunmayan işletmemelerde bu işlem özel bıçaklarla da yapılmaktadır.


 


Kireç Giderme

Kireçlenmiş Dekoratif lerin ihtiva ettiği alkalinin belli bir kısmının giDekoratif lmesi bundan sonraki işlemler için gereklidir. Bu amaçla çeşitli kimyasal maddeler kullanılır. (Amonyum sülfat, sodyum bisülfit gibi )


 



Dekoratif

Dekoratif Duvar Saatleri

İyi bir Dekoratif Duvar Saatleri, kenarlarda ve kenar bölgelerinde orta bölgelerdeki kalınlığa sahiptir. Dekoratif Duvar Saatlerinin kalitesi yaşam koşullarına, beslenmelerine, cinsiyetine, türüne ve yaşına göre değerlendirilir. Bunlardan başka Dekoratif Duvar Saatleride oluşabilecek çok sayıda hata ve kusurlarda önem taşır. Ham Dekoratif Duvar Saatleride kusur ve hatalar genellikle dikenli tel sıyrıkları, boynuz darbeleri, kaşağı sıyrıkları, sürtünme izleri ve hastalıklardır. Ayrıca yüzüm hataları da Dekoratif Duvar Saatlerinin özelliklerini etkilemektedir (Erdal, 2004:37).

Dekoratif Duvar Saatlerinin sahip olduğu doğal özellikleri de kalitesini etkilenmektedir. Bu özellikleri şunlardır:

Görünür Yoğunluk: Dekoratif Duvar Saatlerinin yoğunluğu, lif yapısına ve kimyasal bileşimine bağlıdır. Tabaklama özelliğine göre Dekoratif Duvar Saatleri suyun üzerinde yüzebilmelidir.

Kopma Mukavemeti: Dekoratif Duvar Saatlerinin kopma mukavemeti boyuna ve enine kesit yönlerinde büyük farklılıklar gösterir. Dekoratif Duvar Saatlerideki yağ oranına, göre Dekoratif Duvar Saatlerinin kopma mukavemeti artar. Bu mukavemet usulüne uygun tabaklanmış Dekoratif Duvar Saatlerilerde 200-600 kg/cm2 kadardır.

Uzama: Kayışlar ve ayakkabılık Dekoratif Duvar Saatlerilerde bu özellik çok önemlidir. Kromlu Dekoratif Duvar Saatlerilerde, bitkisellere oranla daha fazladır. Yağ miktarı arttıkça uzama özelliği de bir hayli artmaktadır.

Cilt çatlatma mukavemeti: Dekoratif Duvar Saatleri türlerinin çoğunda sırçalar, mutlaka kırılmalara karşı dayanıklı olmalıdır. Eğer sırçada çatlama varsa bunun nedeni, yaş işlentilerden ve tabaklanmadan kaynaklanmaktadır.

Su geçirgenliği: Her Dekoratif Duvar Saatleri, lif yapısına bağlı olarak belirli bir su geçirgenliğine sahiptir. Ancak saraciyelik Dekoratif Duvar Saatlerilerde suya dayanıklı bir malzemenin kullanılması kaçınılmazdır. Bunların dışında Dekoratif Duvar Saatlerinin su geçirgenliği, Dekoratif Duvar Saatleri liflerinin dağılımı, tabaklama ve kollajen lifleri arasındaki boşluğa bağlıdır.

Hava geçirgenliği: Dekoratif Duvar Saatlerinin hava geçirgenliği lif yapısına bağlıdır. Cila, apre, örtücü finisaj işlemleri Dekoratif Duvar Saatlerinin hava geçirgenliğini azaltmaktadır.

Işık haslığı ve büzüşme: Dekoratif Duvar Saatlerinin ışık haslığı tabaklama ve boyar maddelere göre farklılıklar gösterir.Büzülme özelliği ise Dekoratif Duvar Saatlerinin tabaklanma kalitesine bağlıdır. Kromlu Dekoratif Duvar Saatleriler 100 °C suda biçim değiştirmezler ( Yakalı,

1994:56-57).


 


3.1.3 Dekoratif Duvar Saatlerinin Yapısı


 

Üst Dekoratif Duvar Saatleri tabakası kıl, yün gibi orijinli proteinleri oluşturmakta ve epitel hücrelerinin yığılımı ile meydana gelmektedir( Gökçesu, 2002: 16). Hayvanların yaş ve cinsiyetlerine göre değişik kalınlıklar göstermektedir (Dekoratif Duvar Saatleri işleme1.Fz. Rp.1974:1).
Dekoratif Duvar Saatleri üretimin de en önemli tabakadır. Dekoratif Duvar Saatlerinin koruyucu tabakası olarak görev yapar ve vücudu mekanik etkilerden korur. Dekoratif Duvar Saatlerinin en kalın tabakasıdır ( Dekoratif Duvar Saatleri Teknolojisi.1994:29). Öz Dekoratif Duvar Saatleri tabakası, ince sırça olarak bilinir. Sırça tabakası Dekoratif Duvar Saatlerinin genel görünümünü veren, karakteristik özellikleri taşıyan tabakasıdır(Erdal, 2004:48).

Alt Dekoratif Duvar Saatleri (subcitus) tabakası gevşek bağ doku lif demetlerinden meydana gelmiş olup Dekoratif Duvar Saatleriyi vücuda, kas dokuya bağlayan tabakadır. Bu tabaka büyük ölçüde yağ ve ter bezleri ile kan damarları ve kas liflerine rastlanır.

Bünyesinde su, protein, yağ, mineral, tuz içeren Dekoratif Duvar Saatlerinin en önemli maddesi Dekoratif Duvar Saatlerinin temel taşı olan proteinlerdir. Bunlar Dekoratif Duvar Saatleriye esneklik kazandırarak yırtılmasını önler (Öncü, 1968:33).


 


3.1.3.1 Dekoratif Duvar Saatlerinin Kimyasal Yapısı

Hayvan Dekoratif Duvar Saatlerisi. proteinler yanında az miktarda yağ ve mineral maddeler ile, oldukça fazla miktarda sudan meydana gelir. Bu maddelerin her birinin payı Dekoratif Duvar Saatleri türüne, ırka, yaşa. cinsiyete ve yaşam koşullarına göre farklılıklar gösterir (Dekoratif Duvar Saatleri Teknolojisi, 1994:32).


 



Dekoratif Duvar Saatleri

Dekoratif Aynalar

Dekoratif Aynalar; Bütün canlı yaratıklarda vücudu her tarafından örten ve üzerinde bulunduğu canlının (Irk. cins, yaş, mevsim, gıda, bakım) şartlarına göre birbirinden farklı karakterlere sahip bulunan koruyucu bir tabakadır (Eker, 1966:5).

Ham Dekoratif Aynalar mezbahalardan veya başka kaynaklardan elde edilen evcil hayvan Dekoratif Aynalar leri ile av hayvanları Dekoratif Aynalar taze olarak veya tuzlama, kurutma vs. gibi işlemlerle konserve ederek bozulmasını önleyecek gerekli tedbirleri almak suretiyle imalata hazırlama sanatıdır(Özdemir, 1996:4). Bugün ham Dekoratif Aynalar, et üretiminin yan ürünleri arasında değer bakımından et üretimi maliyetini düşüren birinci derecede önemli olan bir yan üründür(D.P.T.M. 1991:2).

Ham Dekoratif Aynalar yi tüm fabrikasyon işlemlerinden geçirerek piyasaya sürülen Dekoratif Aynalarye mamul Dekoratif Aynalar denir( Çağlar, 1975: 7).Fiziki ve kimyevi yapıları aynı olmakla beraber, ham Dekoratif Aynalarlerinin vasıfları elde edildikleri hayvanlara göre değişir. Hayvanın canlı iken bulunduğu iklim, beslenme ve bakım şartları, geçirdiği hastalıklar bunda büyük bir etkendir.


 


3.1.1 Dekoratif Aynalar çeşitleri


Tüm Dekoratif Aynalar çeşitlerinin ortak özelliği hepsinin kollajen liflerinin birbirine üç boyutla sarıldığı ağ gibi örülmüş lif dokusundan meydana gelmesidir. Bu lifler sayesinde Dekoratif Aynalar mukavemet, elastikiyet gibi özellikler yönünden mükemmel bir yapı göstermektedir ( Yakalı,1981:23). Örneğin kemerde sert, çantada daha yumuşak, ayakkabıda modeline göre değişen incelik ve sertlikte kullanılmalıdır. Dekoratif Aynalarnin yumuşaklığı ya da sertliği kimyasalların oranıyla ilgilidir.

Dekoratif Aynalarler hazırlanış ve görünüşlerine göre tabii Dekoratif Aynalarler ve yapay (suni) Dekoratif Aynalarler olmak üzere ayrılır.


3.1.1.1. Tabii Dekoratif Aynalar


Büyük Baş Hayvan Dekoratif Aynalari: manda, inek, öküz, düve boğa, malak ve dana Dekoratif Aynalarleridir(Gökçesu, 2002:17).

Küçük Baş Hayvan Dekoratif Aynalarleri: koyun, kuzu, keçi, oğlak ve süt danası Dekoratif Aynalarleridir ( Gökçesu, 2002:17).
Astarlık Dekoratif Aynalar: Ham koyun ve keçi Dekoratif Aynalarlerinin türlü usullerle sepilenmesinden elde edilen tabii renkte veya boyanmış, ince, yumuşak. Elastiki ve sırçası düzgün Dekoratif Aynalarlerdir. Perdahlanmamış ve boyanmamış astarlık Dekoratif Aynalar (meşin) ve perdahlanmış ve boyamış astarlık Dekoratif Aynalar gibi çeşitleri bulunmaktadır( Alparslan, 2001:39).
Eldivenlik Dekoratif Aynalar (Napa-Glase-Süet)): Eldiven Dekoratif Aynalarler genel olarak kuzu Dekoratif Aynalarlerinin özel usullerle sepilenmesinden elde edilen, sırçaları düzgün, çok yumuşak, elastiki, beyaz veya renkli, ince mamul Dekoratif Aynalarlerdir. Eldivenlik napa, önce şap, tuz ve yumurta sarısı ile sepilenmiş, sonra bitkisel maddelerle sepilenmesi tamamlanmış Dekoratif Aynalarlerdir. Eldivenlik süet (şer), etrafından finisaj görmüş eldivenlik glase Dekoratif Aynalarlerdir (Gökçesu,2002: 31).
Elbiselik Dekoratif Aynalar: Koyun ve keçi Dekoratif Aynalarlerinin genel olarak krom tuzlan ile Sepilenmesinden sonra, genellikle hafif bitkisel tanenlerin ve diğer organik debbağlayıcıların bir arada veya tek başına kullanılması suretiyle debbağlanarak elde edilen, sırçaları düzgün, yumuşak tutumlu, beyaz veya türlü renklerde, ince mamul Dekoratif Aynalarlerdir (Gökçesu,2002: 32). İnce olmalarından dolayı konfeksiyon sanayinde kullanılmaktadır



Dekoratif Aynalar

Dekoratif Ürünler

Dekoratif Ürünler  , Bursa il merkezinde pazarlanançeşit, teknik, sanat, kullanım yeri ve kalitesi açısından incelenerek, belirlenen bu özelliklerin tüketici tercihlerinde, sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan etkili olup olmadığı değerlendirilmiştir.

Bu araştırma, özel ve kamu kuruluşlarına, derneklere, üreticilere ve konu ile ilgili araştırma yapacak kişilere, ürün örnekleri ile bilgiler sunmaktadır. Ayrıca Fakül temiz”de yer alan dersi programlarının gelişmesine katkıda bulunması düşünülmektedir.


Dekoratif Ürünler Nelerdir?


Araştırmayı, İstanbul il piyasalarında bulunan el yapımı dekoratif ev ve giyim aksesuarları oluşturmaktadır. Araştırmaya 2005 yılında başlanmış, ekte sunulan 30 adet anket sorusundan oluşan anket formu bizzat araştırmacı tarafından incelemeye alınan 22 satış yeri sahibine uygulanarak, piyasada bulunan ürün çeşitleri, tüketici kesimin ürünlerde aradığı özellikler, ürünlerin satışını etkileyen faktörler vb. konularda bilgiler edinilmiştir. Ayrıca araştırma verilerini satış yerlerinde bulunan 43 adet ev aksesuarı, 47 adet giyim aksesuarı olmak üzere toplam 90 adet ürün ve bu ürünleri pazarlayan satış yeri sahiplerinden sağlanan bilgiler oluşturmaktadır. Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır.Dekoratif ürünler in ayrı ayrı fotoğrafları çekilmiş, çeşit, teknik, renk, motif, kompozisyon, kullanım yeri ve kalitesi açısından incelenmiştir. Veri analizleri tablolar halinde verilmiştir.

Günümüz ürünlerinde uygulanan teknik ve üslup geleneksel kültürümüzün bir esintisi olup devam etmektedir. Ancak gelişen teknolojiyle çağa ayak uydurulmaya çalışılmıştır. Bunun sonucu dekoratif ürünlerinde teknik, desen ve kompozisyonlarda bir takım değişiklikler yaşanmış ve yeni yöntemler uygulanmaya başlamıştır. Ayrıca bireylerin ilgi ve ihtiyaçları değişmiştir. Daha önceleri günlük ihtiyaçları karşılamak için yapılan ürünleri günümüzde daha çok bireylerin kendilerini ve yaşadıkları yerleri süslemek ve süslenmek amaçlı aksesuar yapılmaktadır. Yeni kullanım alanlarının bulunması ve bunun yanı sıra turistik özelliğe sahip olması, pazar durumunu da olumlu yönde etkilemektedir.
Dekoratif  Ürünler ev aksesuarı olarak mask, abajur, tablo gibi ürünler, giyim aksesuarı olarak da başta, çanta, çarık, takı, kemer gibi ürünler tüketiciler tarafından tercih edilen piyasada en çok bulunan ürün çeşitleridir. Bu ürünlerde en çok kullanılan malzeme kösele, sırım ve olmuştur.

ürünlerin yüzey süslemelerinde aplike, kabartma, oyma, işleme, ıslatarak şekil verme, baskı, boyama, gömme, çizerek yüzey süsleme, linol bıçağı ile oyma teknikleri kullanılmaktadır.

Dekoratif Ürünler de en çok kullanılan renk kahverengi tonlarıdır. Bununla birlikte köselenin doğal rengi, yeşil, siyah, kırmızı, beyaz da yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu ürünleri renklendirilmesinde ise en çok anilin boya tercih edilmektedir.
Dekoratif ürünler inde yoğun olarak geometrik motifler kullanılmaktadır. Bununla birlikte kullanım yerlerine göre değişen nesnesel, hayvansal, bitkisel, insan figürleri vb. şekillerden oluşan kompozisyonlar da mevcuttur.

Sonuç olarak ‘yi diğer süsleme malzemelerinden ayıran en önemli özelliği tüm süsleme tekniklerinin üzerinde uygulanabilir olmasıdır. , her şekle girebilen ve girdiği şekli muhafaza edebilen elastiki, mukavemeti yüksek ve gerektiğinde tahta gibi sert bir madde olmaktadır. Bu özelliği dolayısıyla ye her türlü teknik uygulanabilmektedir.


Tüketicilerin dekoratif Ürünler ürünlerinde aradığı özellikler, teknik, kalite, estetik yönünden ele alınmıştır. Bu konulara ilişkin veriler, satış yeri sahiplerinden elde edilmiştir.

Satışa sunulan ürünlerin temin edilme şekilleri ve pazarlamada karşılaşılan güçlükler incelenmiş, bu konuda satış yeri sahiplerinin düşüncelerine yer verilmiştir.

Araştırma verilerini 43 adet ev aksesuarı, 47 adet giyim aksesuarı, hazırlanan bilgi formları; ürün sahiplerinden alınan bilgiler, satış yerlerinde yapılan gözlem ve incelemeler, her ürünün üretiminde kullanılan malzeme, renk, desen ve kompozisyon özellikleri gözlenerek edinilen bilgiler, boyutların ölçülmesinden elde edilen değerler ayrı ayrı kaydedilmiştir.

Dekoratif Ürünler ullanılan desen, renk ve kompozisyon özelliklerinin belgelenmesi amacıyla, inceleme kapsamında 90 adet Ürünler ürün örneklerinin fotoğrafları çekilmiştir.



Dekoratif Ürünler